Den 1. oktober 2021 indledte jeg en frivillig pause fra mit arbejdsliv. Nu er den anden måned af pausen næsten gået. Her kommer en up-date.

Allerede nu, hvor den anden pausemåned er ved at rinde ud, er der ingen tvivl: det her er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv. Jeg er vild med at have tid og mit grundhumør er godt, trods novembermørket. Jeg har tilbragt en del af tiden i de svenske skove. Hvilket er ensbetydende med masser af bøger, musik og hyggelige indendørssysler efter mørkets meget tidlige frembrud. Der er nemlig ingen gadebelysning i sådan en skov. Så man er ude, når solen er oppe, og inde, når solen er nede. Derfor er jeg godt tanket op på den kulturelle front. Opdateringen her rummer derfor lidt læse- og lytteanbefalinger. I anledning af at julen er lige på trapperne, får du også en nem opskrift på æbleskiver og en juleplayliste – what’s not to like? 😊

Aftenlæsning i køkkenet tæt på det lune brændekomfur

Svensk inspiration til vinterlæsningen

I Sverige har de, udover SVT’s geniale litterære talkshow og bogmagasin, Babel, et rigtig godt print-litteraturmagasin, nemlig ”Vi läser – för dig som älskar böcker”, som udkommer hver anden måned.

I nr. 5 2021, som jeg købte hos købmanden i Simlångsdalen på vej til Årnabøke, var der ud over interview med blandt andre Jonas Gardell og Emma Cline, en reportage af forlæggeren og musikeren, Anders Teglund. Da coronakrisen ramte ham på hans levebrød, tog han job som cykel-madudbringnings-bud. Han har skrevet en bog om sine oplevelser: “Det er en bog om prekariatet, drømme og om at få en ny arbejdsidentitet. Men også  om at cykle sig gennem en krise.”, står der i foromtalen. Den må jeg ha’ købt, næste gang, jeg er i Sverige.

Bladet har også en artikel af Clara Törnvall om kvindelige kunstnere, som set med nutidens briller må formodes at have været autister. Clara Törnvall er aktuel med en bog om emnet. En af de forfattere, hun beskæftiger sig med er Emily Dickinson. Ideen om, at Dickinson lå inden for autismespektret gør det sjovt at læse hendes digte igen. For måske skal de forståes meget mere konkret og bogstaveligt end alle de snørklede, fantasifulde og komplekse fortolkninger, vi blev undervist i at lave, da jeg læste litteraturvidenskab? Nå, det tager vi måske op en anden gang, når jeg har haft fat i digtene igen. Bogen er også på indkøbslisten.

Måske skulle du snakke med nogen?

I bladet stødte jeg på en helsides-reklame for bestselleren Maybe You Should Talk to Someone. Den er skrevet af amerikanske Lori Gottlieb. Reklamer virker åbenbart, for jeg skyndte mig at låne den danske oversættelse på e-reolen og brugte et par mørke novemberaftener i det svenske på at læse den.

Jeg ved ikke helt, hvad man kan kalde genren – måske en ”semi-autobiografisk fortælling med et tvist af fagbog”. Lori Gottlieb giver et unikt indblik i, hvor forskellige liv, vi mennesker lever. Hvor mange begrænsninger, vi opfinder for os selv. Hvor givende det kan være at få hjælp til at leve et liv i overensstemmelse med sine behov og værdier. Bogen er underholdende, sjov og rørende.

Desuden giver den indblik i, hvordan kliniske psykologer arbejder plus beskriver psykologers arbejdsliv og de udfordringer, der følger med at være psykolog og ikke mindst: hvordan er det at være psykolog og så selv få brug for hjælp. Bogen får min varmeste anbefaling, mest på grund af de  menneskeskæbner, den så fint beskriver.

Æbleskiver og julemusik

Selvudvikling og indlevelse i menneskeskæbner kan godt kalde på lidt lettere fornøjelser. Så hvad med at gå en tur i køkkenet, og sætte en dejlig juleplayliste på imens?

Juleplaylisten retter jeg til hvert år. Ud fra en lidt Marie Kondo-agtig “does this item spark joy?”-gennemgang. Så hvert år ryger nogle numre ud og andre kommer ind.

Du kan jo gøre det samme, og du er velkommen til at bruge min som basis. Nå, det var køkkenet, vi kom fra.

Verdens nemmeste æbleskiver

Nogle gange får man lyst til æbleskiver. Så finder man en opskrift, hvor der skal kærnemælk, natron eller gær i. Det har man jo ikke altid lige i gemmerne. Så her kommer en opskrift, der er lige ud af landevejen med ting, man som regel har. Opskriften her er til cirka 25 æbleskiver – du ganger bare op, hvis du skal bruge flere.

Du skal bruge:
150 g mel (her er frit valg – jeg miksede hvedemel og groft speltmel, fifty-fifty)
75 gram smeltet smør
2,5 dl mælk
2 æg
1 tsk. sukker eller honning
1/4 tsk salt
1/2 tsk bagepulver
Lidt stødt kardemomme (valgfrit)

 

Sådan gør du:
Smelt smørret, så det kan nå at køle lidt af.
Bland de tørre ingredienser i en stor skål – det er din melblanding.
Hæld mælk i melblandingen og pisk/rør det til en glat masse.
Pisk de to æg i.
Rør det smeltede, afkølede smør i.
Dejen er klar til brug.

Bag æbleskiverne i en æbleskivepande, så godt du kan – de må jo godt se lidt hjemmelavede ud. Jeg plejer at bruge smeltet smør, som jeg løbende pensler æbleskivepanden med,  og bager dem ved sådan middel varme, så de ikke bliver sorte undervejs. Det tager nemlig lidt tid, før de er gennembagt. En kødnål er god til at vende dem med. Hvis de ikke er gennembagte, så bag dem lidt ekstra i ovnen.
Den her type æbleskiver er hule i midten. Derfor er de sjove at åbne lidt og fylde noget i, før man hapser dem. Her puttede den toårige blåbær i sine, mens vi andre syntes at syltetøj var godt. Sukkeret sprang vi over.

Mere musik?

Når du så er mæt af æbleskiver og julemusik, er det måske tid til at tjekke noget ny Big Band Jazz ud. DR’s Big Band – eller The Danish Radio Big Band, som de hedder ude i verden – har sammen med chefdirigent Miho Hazama indspillet pladen Imaginary Visions dette efterår. Du kan finde den f.eks. på Spotify. Det er en lydrejse, som lige kan tage den sukrede top af julens lydtapet plus udfordre lytteapparatet lidt.

Diverse links og info

Lori Gottlieb: Måske skulle du snakke med nogen
Oversat fra amerikansk Maybe You Should Talk to Someone af Ingeborg Christensen
Udkommet på forlaget Svane og Bilgrav.
Vi Läser, udkommer 6 gange om året. Læs mere om bladet her.

Clara Tornväll: Autisterne – om kvinnor på spektrat. Udkommet på forlaget Natur & Kultur, 2021 

Anders Teglund: Cykelbudet. Udkommer på Teg Publishing, 2021.