Han slog igennem med nej-hattebogen ’Stå fast’. Her rettede han skytset mod tidens mantra om evig selvudvikling. Så udkom ’Ståsteder’. Her slog han fast, at der faktisk er noget, som er universelt godt og noget, der er universelt sandt. Og at det ikke er alt i tilværelsen, som skal måles ud fra, om det føles rigtigt eller om det kan betale sig. I ‘Gå glip – om begrænsningens kunst i en grænseløs tid’ vil Svend Brinkmann have os til at erkende, at vi ikke kan få det hele og at det er helt ok. Vi skal dyrke mådeholdet. Hvorfor? For at mindske belastningen af klimaet og for at stoppe den voksende ulighed i verden.

I tråd med sine tidligere bøger, opfordrer Svend Brinkmann den enkelte til at leve på en måde, som ikke handler om at maksimere, hvad man selv kan få ud af det. Eller på en måde, som er drevet af, hvad man lige føler eller har lyst til. Det nye er, at konteksten for Brinkmanns kritik af tidens dominerende ideologier er blevet jordnær og politisk:

”Kloden har begrænsede ressourcer til stadig flere mennesker, og uligheden er globalt set vokset markant i de seneste årtier. Hvis der skal sikres et bæredygtigt liv for flest muligt, ideelt set for os alle sammen, bliver vi nødt til at lære begrænsningens kunst, især her i den rigeste del af verden.” (s. 13)

Så er banen kridtet op til nogle gode, politiske diskussioner!

Fem argumenter for mådehold

Gå glip er struktureret omkring fem korte kapitler, der argumenterer for mådehold fra hvert sit udgangspunkt: Det politiske argument (ønsket om et bæredygtigt samfund), Det eksistentielle argument (at turde vælge sin vej), Det etiske argument (mådehold og generøsitet er en dyd), Det psykologiske argument (mennesker bliver ikke lykkelige af total valgfrihed) og Det æstetiske argument (der ligger en skønhed i gentagelser og ritualer).

Det mådehold, som Brinkmann, taler om, når det handler om forbrug, er ikke selvkontrol for at opnå en større gevinst. Det er et mådehold baseret på en erkendelse af, at andre har mere brug for det, man vælger at afstå fra. Og når det handler om, hvad vi bruger tid på, så handler mådeholdet om at holde snuden i sporet af sin livshistorie. Om at leve med at der er alle mulige ting her i livet, man ikke kommer til at deltage i eller opleve. Og at indse, at livet kan være godt og meningsfuldt alligevel. Måske endda bedre og mere meningsfuldt.

Flere konkrete eksempler

Gå glip er let læst, underholdende og inspirerende med sin essayistiske blanding af holdninger, citater, analyser og personlige anekdoter. Her er alt lige fra Aristoteles til Piet Hein. Bogen slutter endda med gode leveregler i bedste selvhjælpsbogs-stil. F.eks. ”Vælg, hvornår du vil vælge”, ”Øv dig i taknemmelighed” og ”Lad være at sammenligne så meget”. Alle sammen gode råd, man kan ha’ hængende på køleskabet og som alle vil ha’ godt af at repetere med jævne mellemrum. Som vaccine mod nedtrykthed eller selvmedlidenhed.

Som uddybning og supplement til bogens generelle råd og leveregler ville jeg gerne have læst beskrivelser af konkrete personer, som har valgt at leve på en måde, som bevidst indebærer markante fravalg. Og det kunne være spændende at læse flere konkrete ideer til, hvordan vi indretter et samfund, som understøtter menneskets evne til koncentration og fordybelse. Både, når det handler om institutioner, skoler, arbejdspladser og det offentlige rum. Og når det handler om de medier, som er mere optaget af at få os til at klikke på kattekillinger og katastrofer end sagligt at oplyse os.

Hvad bliver næste træk?

Fra at være kendt som ham med nej-hatten er Svend Brinkmann med Gå glip for alvor trådt ind i rollen som humanistisk vismand og politisk debattør. Forbrugerisme, klimabenægtelse og kan-det-betale-sig-ideologien trives i bedste velgående. Denne treenighed har mere end nogensinde brug for skarpe, vidende og modige modspillere som Brinkmann. Så, tak for det!

Nu bliver det spændende at se, hvad næste træk er. Frem for at skrive Giv slip, Livskunst, Rutiner og rødder eller hvad en fjerde titel kunne hedde, håber jeg, at Svend Brinkmann vælger at gå i dybden med en afgrænset problemstilling inden for det felt, Gå glip ridser op. Uanset hvad, vil jeg dog glæde mig til at læse og følge med, for kedeligt eller ligegyldigt er det aldrig.

 

Svend Brinkmann
Gå glip – om begrænsningens kunst i en grænseløs tid
144 sider
Gyldendal Business

Bogen udkommer den 12. september 2017.

Køb bogen her

Share Button