Rå. Sjov. Overraskende. Det er de tre ord, jeg først tænker på, nu jeg sidder med ”Næste!” her foran mig efter endt læsning. Her får du som læser midtlivskrisens forhammer lige i panden. En krise, som tackles vidt forskelligt. Nogle drikker for meget vin i sofaen foran Netflix. Andre køber for meget idrætsudstyr og forsøger at løbe fra døden.

Gennem midtlivskrisens nådesløse linse

Elin er praktiserende læge i et lægehus i Oslo. Vi møder hende, da hendes liv er sat på standby og hendes ægteskab i krise. Gennem hendes synsvinkel får vi en diagnose af det norske (og det kunne være det danske lige så vel) velfærdssamfund, af middelklassens ægteskaber og storbyborgernes sundhedstilstand. En kras diagnose! Vi følger Elins dage i konsultationen, hvor patienterne defilerer forbi dagen lang: depressioner, søvnløshed, barnløshed, hæmorider, abortønsker, overvægt, alderdom, hypokondri og meget, meget mere har de med sig. Elin har tabt gejsten og har mistet evnen til at lyve for sig selv, ligesom hun kæmper med at holde masken over for patienterne.

Det er sjovt, det er rammende og det er også lidt ondskabsfuldt. Især når Elin taber fatningen og siger sin uforbeholdne mening til patienterne. Et virkelig godt greb, for som læser holder man med hende og tænker ”yes, sig det som det er” samtidigt med at man sidder på kanten af stolen og tænker ”neeeeej, det sagde hun bare ikke”. Hermed også sagt, at denne læser levede sig levende ind i scenerne med læge-patient dialog.

Et kedeligt ægteskab bliver ikke bedre af at vare længe

Romanens indblik i både Elins og hendes ungdomsflamme Bjørns ægteskaber og livsstil er lige dele komedie, satire og tragedie. Som ung slog Elin op med Bjørn, blandt andet fordi hun var flov over ham, da han kom fra provinsen. Hun valgte Aksel, der ligesom hun selv læste medicin, og ligesom hun selv var vokset op i storbyen. Han var det trygge valg.

Elin og Aksels ægteskab har tilsyneladende fungeret godt, men efter børnene er flyttet hjemmefra viser det sig, at det er en tom kulisse. Hun drikker kartonvin og ser Netflix, han løber kroppen tynd på ski og rulleski. Hun gør rent og holder hus, han køber sportstøj og tager på skirejser. Alt er beskrevet fra Elins synsvinkel, og portrættet af Aksel og hans manglende sans for rengøring og familiens sociale liv bliver lige lidt til den klichéfyldte side.

Bjørns ægteskab med Linda er skåret over læsten: vatnisse og kontrolfreak. Lige så idyllisk, Linda får fremstillet sit liv på Instagram, ligeså konfliktfyldt og skrøbeligt er det. Igen lidt til den pap-udskårne side, men…hvis man vrider sin hukommelse lidt, kender man jo godt nogle versioner af den parforholds-opstilling.

Beskrivelsen af, hvordan de udadtil perfekte ægteskaber pludselig kæntrer, er troværdig; hvem har ikke prøvet at tabe kæben over at dem, man troede, havde det perfekte parforhold, nu skal skilles? Her kommer vi med bagom facaden på de såkaldt perfekte parforhold, og ser konsekvensen af, hvad der sker, når mennesker taber sig selv for at bevare relationen til en partner. Så længe, der varer…

Barndommen, sociale medier og slutningen

En flig af forklaringen på Elins tryghedsnarkomani, nøgternhed og omsorgspligt ligger i hendes barndom, som vi får rullet op. Jeg vil ikke spoile, men bare sige, at den barndom ikke var for børn,  selvom hun ikke har ondt af sig selv; og selvom hendes portræt af moren er afbalanceret og temmelig loyalt.

Romanen gør nar af voksne menneskers afhængighed af smartphones og den evige selvfremstilling på sociale medier. Der sættes en tyk streg under, at det, som ser mest idyllisk og misundelsesværdigt ud på de sociale medier er blår i øjnene og i skærende kontrast til virkeligheden. Romanens slutning vil jeg heller ikke spoile, bare sige, den kom lidt bag på mig.

Jeg kan varmt anbefale ”Næste! En lægeroman”. Sprogligt er den formfuldendt og træfsikker. Den har en vis rå kuldslåethed; en kant, som gør grinet stivner lidt. Men den er underholdende, intens og original. Nina Lykke er en skarp samfundsiagttager og ferm satiriker – der er scener i ”Næste!”, jeg aldrig vil glemme, og mange tak for det.

Titel: Næste! En lægeroman.
Forfatter: Nina Lykke
Oversat fra ”Full spredning. En legeroman” (oktober 2019)
Oversætter: Kristian Bang Foss
Forlag: Gyldendal, juni 2020.

 

Share Button