Efterårsferien er slut og de fleste af os er tilbage på jobbet. Også alle os, der lever af at skrive. Har du brug for inspiration til at komme i gang med at skrive ugens tekster? Så får du her fem skrivetips. Til inspiration for alle, der skal i gang med ugens pressemeddelelser, debatindlæg, SoMe-tekster, kundemails osv.
1 Vent med begyndelsen til sidst
Det slår næsten aldrig fejl: den gode pointe, som illustrerer din tekst, står til sidst i den kladde, du har skrevet. Så tag din afslutning, sæt den op foran og tilpas den, så den fungerer som indledning.
2 Pas på sprogafsmitning
Har du f.eks. interviewet en fagperson, som du skal citere i en pressemeddelelse, så vær opmærksom på, at hendes fagtermer og sætningsopbygning ikke smitter af på din egen brødtekst.
3 Lad teksten hvile natten over
De fleste tekster har godt af at ligge lidt og modne. Hvis du har tid, så skriv din kladde, læg teksten fra dig og lav noget helt andet. Når du igen ser på den med friske øjne, dukker alle forbedringsmulighederne frem – næsten af sig selv.
4 Husk konkrete eksempler
En tekst uden konkrete eksempler er som et telt uden pløkker og barduner, der bare flagrer afsted i vinden. De konkrete eksempler er med til at gøre teksten let at forstå for læseren. Den vejledende grænseværdi for skadelig støj er 58 dB. En værdi, som bliver konkret for læseren, når du forklarer, at det svarer til, at du står en meter fra en opvaskemaskine, der kører. (Eksemplet er hentet fra denne tekst på DR.dk).
5 Brug AI som sparringspartner
Hvis du er kørt fast i din tekst, eller mangler inspiration til en god overskrift, så er et værktøj som f.eks. ChatGpt en god sparringspartner. Jeg indsatte f.eks. teksten her med ordene. ”Jeg er tekstforfatter har skrevet dette indlæg til min blog, som handler om professionel kommunikation. Jeg har brug for at indlægget har en fængende overskrift, kan du komme med et forslag?” Svarene var: ”Skriv professionelt med disse fem hemmelige tips” og ” “Fem effektive skrivetips til kommunikationsmedarbejdere og tekstforfattere: Kickstart dine tekster!”. Og okay, ingen af dem fungerede helt godt, men inspireret blev jeg; og det er altid rart at få nogle bud uden at skulle forstyrre kollegaen overfor.
God skrivelyst!
Ps. Hvilken overskrift, jeg nåede frem til, kan du se øverst.
Se flere tips til effektiv og professionel kommunikation her:
Kan du komme med et konkret eksempel?
Har du en god idé til en historie? Så husk disse 6 ting.
5 tips til bedre pressemeddelelser