Hvis du vil have mere gennemslagskraft, hvis du vil arbejde med din autencitet og hvis du vil nå et publikum med dine budskaber, hvad enten du er underviser, forsker, leder, politiker eller festtaler, så læs og brug bogen ‘Lyt mens du taler’

Jeg kan huske journalisten Anders Stahlsmidt fra Tv2 Lorry, selvom det vist er mange år siden, på grund af hans finurlige humor, som altid kom ud over skærmen. Humoren er også kommet med i hans nyeste bog. Som når han f.eks. dekonstruerer KlodsHans, så eventyret er frarøvet sin magi og stillet op som af de r…syge powerpoint-shows, de fleste af os har sovet til. Godt fundet på. Tonen i bogen er rar og imødekommende, og forfatteren deler rundhåndet ud af egne erfaringer, også de pinlige, og han lærer fra sig på en måde, så man får lyst til at komme i gang. Det er lidt af en kunst og en balancegang for en fagbog, det med både at ville underholde og gøre læseren klogere. Det lykkes i Lyt mens du taler.

Du må ikke spilde din næstes tid!

Bogen er en blid knytnæve i ansigtet på kedsomheden. Jeg vil sammenfatte dens grundpræmis som et vigtigt bud: Du må ikke spilde din næstes tid! Hvis du stiller dig op og tager ordet, er det din pligt at have noget på hjerte og at give folk en god oplevelse. Dvs. alle, der ikke har noget på hjerte, som taler, fordi de ”skal” og ikke ”vil”, dem gider forfatteren ikke lytte det. Det gider vi andre heller ikke, så hermed en opfordring til at gå/slukke/klikke væk, næste gang nogen pligt-keder dig med sin uinspirerende tale!

Alle, som underviser, holder foredrag, skal fremlægge på jobbet eller holde festtaler og som gerne vil være bedre til det, får god hjælp til at komme i gang med Lyt mens du taler.

Har du ikke noget på hjerte? Så ti’ stille!

Det vrimler med anvisninger, gode råd, øvelser og viden om god kommunikation, alt sammen med det mål, at gøre læseren til en bedre taler.
Sådan husket frit fra leveren, nu bogen er lukket, har jeg især hæftet mig ved følgende råd:

  • Gode talere føler det, de vil sige, mens de siger det. Det kan du også lære.
  • Hvis ikke du har noget på hjerte, du gerne VIL fortælle, så få det. Det er din billet til at stille dig op foran et publikum.
  • Lær at holde pauser. Giv dine lyttere en chance for at kapere det, du fortæller
  • Få styr på din stemme og dit kropssprog med praktiske øvelser og hjælperedskaber (Mens jeg læste, blev jeg lige nød til at prøve nogle af øvelserne, så weekenden er gået med at tale med en korkprop mellem tænderne og tale i tennisboldkast-sætninger…sjovt, afstressende og det virker!)
  • Lær at holde taler uden manuskript. Forbered dit tema, dine pointer og dine eksempler og lad ordene komme til dig i situationen. Du kan godt!
  • Brug fortælletricks fra fiktionens verden. Det handler om at få dit budskab ud ved at gøre indtryk på publikum, ikke om at fremlægge en sandhed, paragraf for paragraf.
  • Bliv bevidst om dit kropssprog. Lær at indtage et rum, vis folk, at du rent faktisk kan lide dem og hils på så mange du kan, kig dem i øjnene og bild dig selv ind, du elsker dem, så længe du skal holde tale for dem (godt trick, det med tidsindstillet kærlighed, det bruger vi pr- og pressefolk også ;-))
  • Øv dig i at inddrage publikum (og deres viden) i din tale og øv dig i at håndtere afbrydelser og kritik, så du ikke bliver hylet ud af den.

Det er en dialog, og det er dig, der styrer…næsten da

Bogen har også gode råd til, hvordan du håndterer de situationer, som opstår, når du er på. F.eks. klassikeren, nemlig hvordan du tackler den sure bedrevidende type, på bageste række, der bare er kommet for at kritisere. Tror du! Her er bogens styrke nemlig, at læseren opfordres til at se virkeligheden fra andre synsvinkler og sætte spørgsmål ved vores antagelser og automatreaktioner. For ER den sure dernede nu også så skeptisk, som du tror? Er det måske din egen forventning om, at der sidder en surmulende kritiker, der skaber en ufrugtbar situation?

I det hele taget viser bogen, hvor meget vi selv kan styre i dialogen med andre mennesker, ved at have styr på os selv, ved at have viljen til at nå de andre og ved at ville en ægte dialog. Hvis du har dét som mål, bliver du også meget bedre til at håndtere alt det, der kan gå galt og som vil gå galt hen ad vejen. Teknik, der driller, lys, der går ud, at du uventet skal holde dit oplæg på engelsk, at du skal tale meget længere, end du havde regnet med og alle de andre eksempler, forfatteren kommer med fra sin egen foredragskarriere.

Min eneste anke ved bogen er, at den er for lang. Der er for mange gentagelser og for meget ”fedt”, der med fordel kunne ha’ været skåret væk. Men, det er også den eneste indvending.

 

Anders Stahlschmidt: Lyt mens du taler
Udkommer april 2015 på Akademisk Forlag
Den kan købes her.

 

PS. Hvis du vil se, hvordan én af verdens bedste talere griber det an, så tjek præsident Barack Obamas tale til ‘The 2015 White House Correspondents’ Dinner’ i Washington fra den 25. maj 2015: http://www.huffingtonpost.com/2015/04/26/white-house-correspondents-dinner-2015-video_n_7112482.html